Innovatiemarkt

Ook innovaties zijn hard nodig om de transities te versnellen. Wat is er nu leuker om er een aantal echt te zien en te horen wat er allemaal aan vernieuwing in het vat zit. Wetenschap en bedrijfsleven zijn zeer actief op dit gebied. Op de innovatiemarkt is een mooie selectie aan innovaties te bewonderen. De mensen achter deze vernieuwingen geven er tekst en uitleg. U beleeft er de transitie in praktijk.

ARC-CBBC
In het Advanced Research Center Chemical Building Blocks Consortium (ARC CBBC) investeren AkzoNobel, BASF en Shell samen met de universiteiten van Eindhoven, Groningen en Utrecht in het ontwikkelen van een groot internationaal ecosysteem op het gebied van onderzoek en de ontwikkeling van groene chemie. Het consortium is van meet af aan, na de start in 2016, ondersteund door NWO en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Het ARC-CBBC werkt op vergaand onderzoek naar oplossingen om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan en een duurzame samenleving te creëren. Hoe kunnen we biomassa gebruiken om verf te maken? Hoe kunnen we CO2 efficiënt omzetten in nieuwe bouwstenen? Voor een groene chemische industrie moet de bedrijfstak af van fossiele grondstoffen als olie en aardgas. Het betekent het heruitvinden van de chemie.
Ecovat
Meer informatie volgt later.
Goodhout
GoodHout produceert een circulair, innovatief, bio-based, composiet gemaakt van 100% kokosnootafval, en voorziet de wereldwijde groene bouwmarkt van een formaldehydevrij houtalternatief, terwijl het de CO2-voetafdruk verkleint en het leven van de lokale bevolking verrijkt in kokosnoot-producerende landen. Het product kan in veel toepassingen worden gebruikt zoals de luxe interieuromgeving, alsmede de design- en meubelindustrieën.
greenSand
De CO2 uitstoot van verschillende openbare ruimte en civiele projecten kan op een natuurlijke manier vastgelegd worden in steen: Olivijn. Olivijn is een uniek gesteente dat CO2 vastlegt in de vorm van negatieve emissies. Door conventioneel zand en stenen te vervangen met Olivijn kan een klimaat positieve impact gerealiseerd worden.
H2Fuel
Meer informatie volgt nog.
IXora B.V.
iXora ontwikkelt en bouwt 19” compatibel, vloeistof gekoelde units voor in bestaande datacenter omgevingen. Hiermee worden energiebesparingen van minimaal 20% gerealiseerd.

Bovendien levert onze unit als restproduct in plaats van warme lucht, warm water van minimaal 60 graden celcius, waarmee het direct aan het warmtenet afgegeven kan worden.
Koninklijke NLR – Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum
Meer informatie volgt later.
NEN
Meer informatie volgt nog.
Oxycom
Meer informatie volgt later.
RAW Paints BV
Meer informatie volgt nog.
SOLID
In 2016 startte er een aantal studenten met een honorsprogram. Deze hebben in een jaar tijd een hele kleine stabiele ijzervlam weten te creëren. Fast forward naar 2020, heeft SOLID het voor elkaar gekregen om bij Bavaria een ’s werelds eerste ijzerpoeder verbrander te demonstreren. Deze produceert stoom door middel van het verbranden van ijzerpoeder. Dit ijzerpoeder, dat na de verbranding roestpoeder is geworden, kan weer geregenereerd worden tot ijzerpoeder d.m.v. groene elektriciteit. Zo heb je dus een duurzame manier om industriële hitte te creëren.

Dit jaar beginnen we met een nieuw project omtrent de opslag van energie in ijzerpoeder, genaamd Steam Iron. Hierbij streven we ernaar om waterstof op te slaan in ijzerpoeder.
SoluForce
SoluForce is de grondlegger en technologische leider op het gebied van lange, versterkte thermoplastische leidingsystemen (RTP, ook bekend als Flexible Composite Pipes of FCP) voor hoge druk toepassingen. Ze zijn volledig flexibel, dus kunnen met gemak de bocht om, heuvels op, hellingen af, door geulen, onder water en meer. Omdat ze niet van metaal zijn, zijn ze ook volledig corrosievrij, hebben ze geen last van waterstofbrosheid en zijn ze snel en eenvoudig te installeren.
Met een aanzienlijk lagere CO2-voetafdruk in vergelijking met alternatieven en gebaseerd op bewezen technologieën, is het de perfecte versneller om op een snelle, flexibele en kostenefficiënte manier lokale groene waterstofdistributie te realiseren.
TNO
Meer informatie volgt.
Zytec
Zo eenvoudig is verlaging van elektriciteitsverbruik en kosten in de industrie nog nooit geweest.
Met de contactloze magneetkoppelingen (TORQ koppelingen) van ZYTEC, kunnen op elk moment productieprocessen in de industrie geoptimaliseerd worden. Naast de productie verhogende eigenschappen van de TORQ koppelingen wordt niet alleen het elektriciteitsverbruik verlaagd, maar worden vele overige operationele kosten ook nog eens voorkomen.